Ești într-o relaţie toxică? - Andreea Runceanu
Blogul Andreei Runceanu, muzician si life coach.
blog, coaching, workshop, personal, life, viata, ghid, îndrumare, indrumare, spirit, trup, corp, relatii, relatii, cariera, strings, corzi, coarde, Andreea, Runceanu, Amadeus, Xenti, Mihaela, familie, cunoastere
17427
post-template-default,single,single-post,postid-17427,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Ești într-o relaţie toxică?

“Mă iubește ca un nebun și din cauza asta e gelos…” zici tu, încercând să-ți justifici de ce tocmai ți-a făcut un scandal monstru pentru că ai salvat numărul unui coleg de serviciu în memoria telefonului. Te supără că a interpretat total greșit și jignitor un gest normal, dar în același timp te flatează “dovada de iubire”. Trebuie să afli ce înseamnă și cum îți dai seama că trăiești o relație toxică.

>> Articol scris pentru ziare.ro

Ce este o relație toxică?

Toxice sunt relațiile care îți fac mult prea puțin bine și mai mult rău, orice ar însemna acel rău : relațiile cu oamenii care te agresează psihic sau fizic, care te limitează în dezvoltarea ta personală, care îți anulează personalitatea, care îți provoacă dependență, îți conduc viața și îți sapă încrederea în tine.

De multe ori o relație toxică este confundată cu o relație de iubire puternică, plină de pasiune. E normal ca în orice relație să faci mici compromisuri ca să fii în armonie cu celălalt, dar în momentul în care acestea ating valori importante cum ar fi libertatea, fericirea, respectul, siguranța, integritatea morală sau chiar fizică, atunci e clar că trăiești o relație toxică.

 

Cum recunoști o relație toxică?

Din păcate, caracteristica cea mai gravă este următoarea: o relație este cu atât mai toxică cu cât nu îți dai seama că trăiești o astfel de relație.

Iar relațiile toxice sunt mai greu de indentificat din două motive:
1. o relație toxică presupune un atașament foarte mare față de celălalt;
2. ai impresia că doar tu ești sursa tuturor problemelor.


De obicei relațiile toxice încep minunat, numai lapte și miere, dar primul semn că e ceva neînregulă este că atunci când apar niște mici probleme în cuplu tu te simti (oare de ce?) 100% responsabil pentru ele.

Ușor, ușor, relația se transformă într-una în care tu te simți din ce în ce mai vinovat și mai inadecvat, și ai face orice pentru celălalt, doar să nu vă despărțiți.

Situația este cu atât mai gravă cu cât refuzi să crezi că relația ta nu este doar o “iubire cu năbădăi”. Cei care te iubesc – familie și prieteni – ți-ar zice că nu ești pe drumul cel bun, dar nu le dai ocazia, ba mai mult, le ascunzi adevărul și îi iei apărarea celuilalt imediat, dacă cineva ar insinua că ar trebui să se poarte altfel cu tine.

Fă-ți timp și răspunde sincer la cele 15 întrebări de mai jos, ca să afli dacă trăiești sau nu o relație toxică:

 • Ai renunța la ceva ce îți place ție la nebunie doar pentru că lui/ei nu-i place?
 • Vă vedeți doar când vrea el/ea și nu îndrăznești să ceri altceva?
 • Ascunzi să-i spui ce gândești despre voi doi, de frică să nu vă certați?
 • Te învinovățești tot timpul pentru stările lui/ei proaste?
 • Te-a șantajat emoțional vreodată?
 • Tu sau partenerul tău sunteți dependenți financiar unul de celălalt?
 • Ai avut comportamente negative (de ex. crize de nervi, jigniri, gelozie) pe care nu le-ai mai experimentat până acum în alte relații?
 • Nu te mai vezi la fel de des cu familia sau cu prietenii tăi din cauza ei/lui?
 • Ascunzi de el/ea pasiuni și aspirații, pentru că nu ar fi de acord?
 • Îți organizezi toată viața în jurul lui/ei?
 • Are o relație paralelă, dar tu speri în adâncul tău că în curând vei fi Numer One?
 • Iei decizii în funcție de ce i-ar conveni lui/ei să faci?
 • Ascunzi tot adevărul atunci când vorbești despre relația ta cu cei apropiați?
 • Te-a lovit vreodată?

Chiar dacă ai răspuns pozitiv doar la una dintre întrebările de mai sus sau la majoritatea, nu trebuie să mai aștepți să se schimbe ceva de la sine. E momentul să îți iei destinul în propriile mâini.

 

Ce poți face dacă ai descoperit că ai o relație toxică?

Primul răspuns care îmi vine în minte este: “Fugi cât te țin picioarele!” De ce? Pentru că meriți mult mai mult.
Dar sunt niște pași care te vor ajuta să salvezi sau să pui capăt relației, în funcție de cât de gravă e situația:

 1. Setează-ți în primul rând ție însăți limitele peste care nu trebuie să treaca nimeni și apoi comunică-i-le și partenerului tău. Alege să faci asta într-un moment în care vă simțiți bine și sunteți conectați și arată-i avantajele pe care le va avea, dacă tu vei fi mai liniștită și fericită.
 2. Acordă-ți din nou timp doar pentru tine, reia activitățile care îți faceau plăcere și urmărește-ți visurile, incluzându-l din când în când și pe partener în planurile tale. Povestește-i, cere-i sfaturi. S-ar putea să observi că această abordare mai relaxată să schimbe mult în bine relația voastră. E posibil ca tu să fi lăsat mult de la tine până acum dintr-o teamă care nu este bazată pe ceva real, iar acum ți se poate deschide o altă perspectivă.
 3. Evaluează cât este iubire pentru celălalt și cât este dependență sau frică. Pune-ți aceaste două întrebări:
  – “Ce decizie aș lua dacă despărțirea de partenerul meu nu ar avea nicio repercursiune asupra mea (certuri, probleme financiare, șantaj etc.)?”
  – “Cum m-aș simți dacă în momentul ăsta ar dispărea relația noastră ca și cum nu a fost niciodată?”
  Gândește-te bine la răspusurile pe care le dai și ia o decizie: “Should I stay or should I go?”.
 4. Aplică tehnica “A 70-a aniversare”: Oferă-ți 30 de minute doar pentru tine, cu telefonul pe silent, într-un loc unde să nu te deranjeze nimeni și să fie liniște. Închide ochii, dă-ți frâu liber imaginației și vizualizează-te la vârsta de 70 de ani. Cum arăți, cum te simți, unde ești și ce vezi în jur? Încearcă să te simți cât mai confortabil și familiar cu ceea ce vezi și pune-te în “papucii” tăi la vârsta de 70 de ani. Imaginează-ți că tu, în viitor, te gândești la situația relației tale de acum. Ce ți-ai spune? Ce sfat ți-ai da, cu experiența unei vieți împlinite? Ce ți-ai fi dorit tu, la 70 de ani, să fi trăit acum?
 5. Vorbește cât mai repede cu cineva despre ce ți se întâmplă, apropiat sau nu. Ideal ar fi să ceri ajutorul unui specialist – psihoterapeut sau life coach – care să te sprijine într-un mod eficient să treci mai repede prin toată situația și să îți redea încrederea în tine. Cineva echidistant și care înțelege mai bine ițele psihicului uman te va ajuta să înțelegi prin ce treci, de ce ai trecut prin asta și ce ai de făcut mai departe ca să îți vindeci rănile și să mergi mai departe.
Note:
Foto: ondrooo/Adobe Stock
Cuvinte cheie:
Nici un comentariu

Lasă un comentariu