Cum îţi identifici aptitudini și talente? - Andreea Runceanu
Blogul Andreei Runceanu, muzician si life coach.
blog, coaching, workshop, personal, life, viata, ghid, îndrumare, indrumare, spirit, trup, corp, relatii, relatii, cariera, strings, corzi, coarde, Andreea, Runceanu, Amadeus, Xenti, Mihaela, familie, cunoastere
17511
post-template-default,single,single-post,postid-17511,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Cum îţi identifici aptitudini și talente?

Dezvoltarea profesională nu e neapărat unidirecțională. Schimbarea direcției e însă mai ușoară când cauți concomitent oportunități în exterior și aptitudini și talente în interior.

Găsești mai jos cinci abordări pe care le poți pune în aplicare pentru a lua contact cu oportunitățile, dar și pentru a le identifica pe cele cu care rezonezi sau pentru care ai înclinare măcar cât să începi aprofundarea.

  1. Asociațiile profesionale

Asociațiile și organizațiile profesionale sunt o resursă fabuloasă pentru a învăța mai multe despre opțiunile de carieră pentru aproape orice profesie. Te poți abona la newsletter-urile lor, poți citi cu atenție materialele de specialitate (online sau tipărite) și poți explora oferta educațională specifică industriei.

Dacă este posibil, încearcă să participi la cât mai multe conferințe sau seminarii asociate industriei – este un mod inteligent de a-ți face rapid contacte valoroase.

  1. Brainstorming party

Cum ar fi dacă i-ai invita la o cină pe prietenii tăi, cu scopul de a servi masa împreună și în același timp a face un brainstorming pe tema care te frământă cel mai tare?

La urma urmei, cine ne cunoaște mai bine decât prietenii noștri? Ne întoarcem la ei atunci când avem nevoie de idei în alte arii din viața noastră – de la alegerea unei culori de vopsea până la a găsi școala potrivită pentru copiii noștri sau a alege unde să mergem în vacanță.

Deci, de ce să nu aflăm și părerile lor atunci când avem nevoie să ne reinventăm cariera? Ei te pot ajuta să obții idei, să te conectezi la resurse și să te gândești la opțiuni pe s-ar putea ca niciodată să nu le iei singur în considerare.

  1. Cărți și resurse online

Există mii de cărți care te pot ajuta să explorezi noi opțiuni în carieră. De la cele care te pot ajuta să ai o privire de ansamblu asupra tuturor profesiilor (“Ce tip de carieră ți se potrivește?”, CV 30. Cariera ta pas cu pas” etc.) până la cărțile de interes pentru fiecare domeniu în parte, te așteaptă în librării o mulțime de cărți valoroase care abia așteaptă să fie deschise.

Du-te la una dintre cele mai importante librării on-line – de exemplu www.elefant.ro, www.carturesti.rowww.publica.ro sau, de ce nu, www.amazon.com și tastează cuvintele cheie pentru domeniul tău de interes.

În cazul în care ești interesat de a începe propria-ți afacere, accesează și apoi abonează-te la siteuri specializate pe acest subiect, de exemplu www.startupcafe.ro sau www.start-up.ro unde poți găsi ghiduri detaliate pentru start-up în afaceri în diferite domenii.

  1. Cursuri și certificări

Omul, cât trăiește, învață. Niciodată nu este prea târziu să înveți ceva ce te atrage, dar nu ai avut până acum ocazia, la fel cum nu există să nu mai ai ce învăța despre meseria ta, chiar și atunci când știi deja foarte multe.

Mi-a rămas în minte sfatul pe care mi l-a dat bunicul meu: “Să nu treacă o zi din viața ta în care să nu înveți ceva!”

Chiar dacă intenționezi să te întorci la școală, poate fi util să verifici online ce cursuri, traininguri sau certificări se fac în domeniul care te interesează.

Suntem într-o societate într-o continuă și rapidă dezvoltare – în fiecare zi apare ceva nou, iar noi trebuie să ținem pasul cu progresul, că altfel rămânem pe dinafară.

  1. Interviuri de angajare

Chiar dacă poate nu ești hotărâtă în ce direcție să o iei sau, din contră, te bate gândul să devii anteprenor, du-te la cât mai multe interviuri de angajare. Vei lua pulsul pieței de muncă, vei înțelege mai bine ce se cere și vei căpăta experiență. Un site foarte util pentru căutarea de job-uri este www.careerjet.ro

Nu-ți fie frică să te duci la interviuri pentru posturi mai înalte decât crezi tu că meriți. Pregătește-te bine și prezintă-te relaxată, autentică, fără să te focusezi pe rezultat. Fii doar tu însăți, în cea mai bună variantă a ta.

Ține-ți CV-ul și contul de LinkedIn la zi, pentru că acestea două sunt cartea ta de vizită profesională. Voi face un articol și pe această temă în viitor.

 

Cu ajutorul workbook-ului meu “Cum să îți descoperi pasiunea în viață?” ai putea chiar să nu mai muncești nici măcar o zi în viață. Cum așa? Pentru că meseria, profesia, cariera ta ar putea fi, de fapt, tocmai pasiunea ta cea mai mare. Îți zic eu sigur că se poate! Eu trăiesc asta.

Dacă vrei să primești gratuit workbook-ul „Cum să îți descoperi pasiunea în viață”, abonează-te la newsletter folosind formularul din subsolul paginii.

Note:
Foto: iko/Adobe Stock
Cuvinte cheie:
1Comentariu

Lasă un comentariu