Credințele care ne limitează - Andreea Runceanu
Blogul Andreei Runceanu, muzician si life coach.
blog, coaching, workshop, personal, life, viata, ghid, îndrumare, indrumare, spirit, trup, corp, relatii, relatii, cariera, strings, corzi, coarde, Andreea, Runceanu, Amadeus, Xenti, Mihaela, familie, cunoastere
16978
post-template-default,single,single-post,postid-16978,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Credințele care ne limitează

 “Credințele sunt profeții care se împlinesc prin propria forță” – Joseph o’Connor

Dacă eu cred despre mine ca sunt un dansator bun, voi fi mai relaxat, mă voi putea concentra pe mișcările pe care trebuie să le fac, voi avea o atitudine deschisă și plăcută față de partenerul de dans, care îmi va zâmbi și-mi va confirma că progresez, îmi voi permite să studiez cât mai mult, pentru că știu că am talent și, în consecință, am mult mai mari șanse să intru în atmosferă și chiar să devin un dansator bun.

Dacă eu cred despre mine că sunt un dansator netalentat și aritmic, voi fi crispat, mă voi gândi doar la cât de prost dansez în timp ce am partenerul în față, iar acesta se va crispa la rîndu-i, ceea ce ne dă indicii clare că sunt un dansator teribil, voi renunța la cursurile de dans, pentru că e clar că este o pierdere de vreme din moment ce nu sunt făcut pentru asta, și în consecință nu voi reuși niciodată nici măcar să învăț pașii de bază, darămite să devin un bun dansator.

“Convingerea noastră este aceea conform căreia credințele sunt formate de experiență și, în aceeași măsură, experiențele sunt rezultatul credințelor.”  J. O’Connor [1]

Credințele se împart în două categorii, în funcție de efectul pe care îl au în viața “proprietarului” lor : credințe pozitive și credințe limitative. Voi începe cu cele din urmă, că ele ne dor cel mai tare.

 

Credințele limitative

“Îndoielile noastre sunt trădători, și ne fac să pierdem binele pe care l-am putea obține adesea, pein teama de a încerca.” – William Shakespeare [2]

O’Connor și A. Lages definesc credințele limitative ca fiind “obstacole majore în demersul nostru de a ne atinge obiectivele și a ne trăi valorile.”[3] Ele sunt ca niște reguli după care noi trăim, dar care ne afectează serios și ne împiedică să obținem ceea ce merităm și ar fi natural să obținem prin propriile noastre forțe.

Credințele limitative sunt ca niște etichete pe care ni le punem nouă sau altora pe niște plicuri pe care apoi le închidem. Ele ies de cele mai multe ori la iveală atunci când te întrebi “ce mă împiedică să îmi ating obiectivul?”. “Nu pot”, “Nu știu”, “Nu sunt bun”, “Sunt prea bătrân”, “Sunt alții mai buni ca mine”, “Sunt bolnavicios”, “Nu mă ascultă niciodată”, și lista ar putea continua la infinit cu credințele care ne restricționeză zilnic să devenim ceea ce vrem să fim.

Primul exemplu de credință limitativă care îmi vine în minte este că eu am crezut până la vârsta de 20 de ani că nu sunt făcută pentru scenă, și că eu o să fiu toată viața omul care va fi în spatele cortinei. Asta m-a făcut să refuz toate ofertele venite până atunci de a fi solistă la diferite spectacole, am lipsit de la toate preselecțiile din liceu, am renunțat chiar și la studiile de la Conservator și mi-am redirecționat energia către Regie de spectacol.

Când printr-o împrejurare am fost aproape constrânsă să urc pe scenă și să cânt în fața a câtorva mii de oameni, am realizat pe loc nu numai că-mi place la nebunie pe scenă, ci că de fapt acolo este locul meu.

Acum, după 16 ani, în plină carieră artistică, îmi dau seama cât de mult îți poate schimba destinul doar faptul că descoperi ca fiind 100% greșită convingerea după care tu ți-ai imaginat viitorul și ți-ai organizat foarte sigur pe tine viața. Oare cum arăta viața mea dacă nu mă urcam atunci pe scenă? Aș fi aflat vreodată că cea mai puternică convingere a mea e falsă?

Convingerile limitative ne țin închiși în zona noastră de confort ca într-o închisoare. De multe ori oamenii bănuiesc că ar putea să le dărâme, dar îi împiedică frica de necunoscut, de efort suplimentar sau de eșec. Aici poate interveni cu succes un coach sau un specialist NLP, care te poate conduce prin niște metode foarte simple spre identificarea lor și înlocuirea cu alte credințe care te pot ajuta.

Coachingul are puterea de a releva aceste credințe care te limitează, de a te ajuta să le conștientizezi și să le înlocuiești cu alte credințe pozitive, care se vor dovedi productive.

 

Credințele pozitive

“Forța unei persoane care are o credință este egală cu forța a 99 de oameni care au doar interese.” – John Stuart Mill [4]

Credințele pozitive sau productive sunt cele care te sprijină să te apropii cît mai mult de scopul și obiectivele tale. Ele te ajută să fii mai motivat, mai încrezator în resursele tale, îți dau și îți dau o stare de bine care te aduce mai aproape de ceea ce îți dorești : fericire, sănatate, o carieră frumoasă, relații mai bune la job sau cu partenerul de viață, libertate, etc.

Părinții și profesorii pot cultiva credințe pozitive în copii, care le vor avea sădite în ei toată viața și le vor aduce împlinire.

 

Credințele nu sunt veșnice, se pot schimba.

“Mintea este atotputernică, și poate schimba Raiul în Iad și Iadul în Rai.” – John Molton [5]

Dinamica credințelor noastre pe parcursul vieții este influențată, la fel, de mediu, de noi experiențe, de cunoaștere sau de ceea ce preluăm de la alții. Acestea se modifică în timp și modifică după sine și comportamentul și acțiunile noastre. Ne formăm credințele in funcție de experiențele trăite, apoi acționăm ca și cum acestea sunt adevărate. Pentru că fiecare zi ne aduce noi perspective, experiențe și oportunități de cunoaștere, devenim mai înțelepți, iar spre sfârșitul vieții e posibil să fi scăpat de multe dintre credințele limitative pe care le avem pe parcursul vieții.

De cele mai multe ori, când un client de coaching este într-un un impas, coach-ul va scoate la iveală prin întrebările potrivite niște credințe limitative care îl țin în loc. Coachingul asistă clientul în drumul spre identificarea și conștientizarea credințelor care limitează și îl sprijină să își găsească propriile resurse interne și credințe productive care îl pot ajuta să-și atingă obiectivele.

 

Concluzie

Credințele ne pot da aripi sau ne pot lega de mîni și de picioare. Credințele le putem dobândi din experiență, dar, mai important, credințele creează experiențe. Credințele îți pot fi aliați, dar îți pot fi și dușmani. Toate credințele pe care le ai sunt corecte, oricât de rău îți fac, pentru că sunt ale tale. Tu ești singurul care poți decide ce este și ce nu este adevărat pentru tine, ce te susține și ce te doboară, ce îți face bine și ce îți face rău.

Coachingul asta face: îți îndreaptă o oglindă spre tine însuți și te ajută să îți găsești credințele-prieteni care îți sunt resurse în drumul tău spre a fi mai împlinit, mai fericit sau mai productiv.

Note:
[1] Coaching cu NLP, Cum sa fii un coach de succes, 2009, Joseph O’Connor, Andrea Lages – Editura Curtea Veche, pag 161
[2] Putere nemărginită, A. Robbins, editura Amaltea, p. 68
[3] Coaching cu NLP, pag 169
[4] Putere nemărginită, A. Robbins, editura Amaltea, p. 54
[5] Putere nemărginită, A. Robbins, editura Amaltea, p. 65
Foto: yanlev/Adobe Stock
Cuvinte cheie:
Nici un comentariu

Lasă un comentariu