Credințele – de unde vin și cum ne influenţează? - Andreea Runceanu
Blogul Andreei Runceanu, muzician si life coach.
blog, coaching, workshop, personal, life, viata, ghid, îndrumare, indrumare, spirit, trup, corp, relatii, relatii, cariera, strings, corzi, coarde, Andreea, Runceanu, Amadeus, Xenti, Mihaela, familie, cunoastere
16949
post-template-default,single,single-post,postid-16949,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Credințele – de unde vin și cum ne influenţează?

Acum câțiva ani, într-o sală de cursuri de dans, am avut o revelație care mi-a schimbat viața – faptul că noi, oamenii, nu avem limite în a deveni cei mai buni.

Aveam un coleg la școala de salsa despre care toți ceilalți – de la colegi până la instructori – puteam jura că va renunța destul de repede să își dorească să devină măcar dansator amator.

Nu avea nici cel mai elementar simț al ritmului, nici muzicalitate, nici alte calități care sunt esențiale pentru a reuși să ții pasul cu muzica latino. Era cel mai slab dintre noi toți, lipsit de orice urmă de talent și nu părea să aibă cum să se schimbe situația, chiar dacă lui îi plăcea foarte mult și venea conștiincios la toate orele.

Ne încurca foarte tare și mai toate fetele evitau să danseze cu el pentru că nu găseau nicio plăcere să fie tot timpul în contratimp și călcate pe picioare. Era ca și cum o persoană care suferă de afonie încearcă să cânte în public O sole mio și vrea să convingă audiența politicoasă, dar disperată, că el este mai talentat decât Pavarotti.

Noi îl vedeam un netalentat, el purta cu el credința că va deveni cel mai bun. Contrastul între ceea ce credeam noi despre el și ceea ce credea el despre sine era imens, cum imensă a fost și surpriza noastră cu fiecare pas pe care el l-a făcut.

Nu numai că nu a renunțat să învețe salsa, dar a renunțat în schimb la meseria lui de bază (pentru care era chiar foarte apreciat), și după ce niște ani s-a antrenat intens, a reușit să o aibă ca parteneră pe cea mai bună dansatoare de salsa din România, cu care a început să facă turnee prin lume și să câștige premii la festivaluri cu niște show-uri absolut superbe, și-a deschis propria lui școală de salsa, iar acum este considerat unul dintre cei mai buni dansatori din România.

Oare cum a reușit el să ne dărâme toate așteptările?

“O credință nu este pur și simplu o idee pe care mintea o stăpânește, ci este o idee care stăpânește mintea.”[1]

 

Ce sunt credințele?

Credințele sunt filtrul prestabilit prin care noi vedem lumea, toate convingerile care ni s-au împământenit adânc în noi și care ne ghidează viața. Mai bine zis, credințele sunt normele după care noi trăim, principii în acțiune care ne influențează comportamentul.

Ne influențează mai ales ceea ce facem, nu nepărat ceea ce zicem.

De unde vin credințele noastre și cum ne influențează?

Mă voi raporta la povestea de mai devreme.

Acum, experiența de la școala de salsa mi-a zidit în mine credința că în comportamentul oamenilor nu există o forță mai mare decât credințele pe care le avem.

Această nouă convingere a înlocuit credința mea limitativă că oamenii au limite prestabilite impuse de mai mulți factori, printre care, în cazul de mai sus, calitățile și abilitățile pe care le au.

Interschimbarea acestor credințe mi-a influențat perspectiva asupra vieții: am realizat că pot să am orice îmi doresc, am mai multă încredere în propria persoană și știu că în fiecare zi pot să mă autodepășesc.

 

Cum se formeaza credințele?

 

În vâltoarea vieții, obișnuim să tragem concluzii mult prea repede, fără să mai analizăm în profunzime și să trecem prin toate filtrele pe care le deținem, și de aceea putem să începem să credem cu tărie ca fiind 100% adevărate lucruri care au doar o fărâmă de adevăr.

De exemplu, când eram mici credeam în Moș Crăciun pentru că ne-au povestit părinții noștrii că există, dar și pentru că experiența noastră din dimineața zilei de Crăciun ne confirma asta : au apărut cadouri sub pom, deci Moș Crăciun există.

Când am mai crescut, ori am început să auzim pe la școală vorbindu-se, ori i-am prins pe părinții noștri cum se furișau noaptea cu cadourile în brațe, cert este că fiecare dintre noi a tras just concluzia că Moș Crăciun totuși nu există.

Credințele se nasc prin două căi principale : mediul intern (ce vedem, simțim, șamd) și mediul extern (ce ne zic alții). Iar dacă input-ul ambelor surse de informații coincid, credințele noastre devin convingeri și sunt și mai de neclintit.

Mediul intern formează credințele prin experiențele noastre din trecut, rezultatele pe care deja le-am avut sau vizualizări (proiecții) ale experiențelor din viitor.

Credințele care au sursa din mediul extern sunt venite din anturaj, familie, educație, religie, cunoaștere și persoane pe care le validăm cu autoritate într-un anumit domeniu – “significant others”.

Aceste reguli după care noi ne ducem viața, credințe dobândite prin prisma propriei noastre experiențe sau din ce-am mai auzit pe la alții, pot fi motivante sau pot deveni din păcate obstacole în calea atingerii obiectivelor.

Credințele ne influențează comportamentul și felul de a gândi, pentru că tot ele noatre ne creează gândurile, iar gândurile noastre ne creează realitatea. Noi singuri decidem ce este sau ce nu este adevărat și ne petrecem viața colectând probe care să susțină credințele pe care le avem.

Într-un articol viitor voi scrie despre credințele productive și credințele limitative, și cum putem să le identificăm și să le ținem sub control.

Note:
[1] Practioner Coah Diploma, Noble Manhattan, modul 6, p 2.
[2] Coaching cu NLP, cum sa fii un coach de succes, 2009, Joseph o’Connor, Andrea Lages – Editura Curtea Veche, pag 160
Foto: yanlev/Adobe Stock
Cuvinte cheie:
Nici un comentariu

Lasă un comentariu